Giresun İli Görele İlçesi Derekuşçulu Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği
  Berat Kandiliniz Mübarek Olsun
21.05.2016

isofair

isofair

cialis sample coupon

cialis coupon code

cialis generico online

cialis generico

cialis 20mg recenze

cialis cena bez recepty website
 

İslam dininde kutsal kabul edilen gecelerden birisi olan Berat Kandili; Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gecesi Berat Kandilidir. Bu sene 21 Mayıs Cumartesi'yi 22 Mayıs Pazar gününe bağlayan gecede idrak edilecektir.

BERAT NE DEMEKTİR?

Berat kelime manası olarak; borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma gibi anlamlara gelmektedir. Berat kandili, Allah’ın rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanma, kapılarını ardına kadar araladığı; müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandırdığı bir zaman dilimi olarak tabir edilmektedir. Berat kelimesinin aslı ”Berâettir.” Beraat’in sözlükteki anlamı ise, ”bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak” demektir. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmiştir. Berat Gecesinin dört adı vardır; bunlardan en meşhur olan adı ''leyle-i beraa'' (Berat Gecesi) olmakla birlikte ''leyle-i mübareke'', ''leyle-i rahmet'' ve ''leyle-i sakk'' isimleridir. Berat Kandili (Beraat Kandili) İslam dininde mübarek kabul edilen gecelerden biridir.

BERAT GECESİ NEDİR?

Berat Kandili; Allahu Tealâ, bu gecede kendisine samimiyetle yönelen kullarına rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifâ kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sınırsız ikramlarına davet etmektedir. Bu konuda Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyurmuşlardır: “Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve ‘Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim! Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim! Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim!.. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim”

BERAT KANDİLİ VE ÖNEMİ 

Üç aylar içerisinde ayrı bir yer tutan berat kandili anlam ve mana olarak İslam Dünyasında aynı bir öneme sahiptir. Kelime anlamı olarak, borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza veya sorumluluktan kurtulma anlamına gelen Berat Kandili aynı zamanda AllaH-u Teâla’dan rahmet ve mağfiret dilemek anlamına da gelmektedir. Allah-u tealanın ekstra rahmet, lütuf ve mağfiretiyle tecelli ederek, kullarına bağışlanma, kapılarını ardına kadar araladığı; bu özel gecede müminlerin dualarına icabet ettiği, günahlarını affettiği, yapılan ibadetleri normal zamanlardan kat kat fazla mükâfatlandırdığı bir zaman dilim olarak tanımlanır.  Berat kelimesinin aslı ''Berâettir.'' Beraat sözlükte, ''bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak'' demektir. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmiştir. Mübarek Berat Kandili gecesini ibadet ve taatle geçirmenin pek çok sevabı ve feyzi vardır. Mübarek Berat Kandili hakkında Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed (s.a.v) hadisi şeriflerinde şöyle buyurmuştur; “Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünde (kandilden sonraki gün) oruç tutunuz. Çünkü o gece güneş batınca Allah’u Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: “Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim” diye buyurur.” (İbn Mâce)



  :: SON HABERLER
Duyuru 2.07.2022
Emrullah Aydın ( Gavazu Haydar ) vefat etmiştir. 11.06.2022 / 12.06.2022
Sadiye Şahin ( Şevkinin Mehmet eşi ) vefat etmiştir 9.06.2022
Hidayet Kesim vefat etmiştir 26.04.2022
Olağan Genel Kurul 27 Şubat a Ertelendi ! 6.02.2022
Mustafa Şahin eşi Sevil Şahin vefat etmiştir 9.01.2022
Olağan Genel Kurul 30 Ocak ta ! 9.01.2022
Mehmet ŞADİ vefat etmiştir. 27.01.2021
Kayabaşı Yangını Kontrol Altına Alındı 8.01.2021
Cevat (Humeyni) Demirkaya Vefat Etti 5.01.2021
  :: BAŞKANIN MESAJI
  bilgilendirme
  :: DUYURULAR
  :: YAZARLAR
  Harun Demirkaya
  Ali Dursun
Bilal Dursun Anısına
2.06.2019